Kiadványok

  • warning: Creating default object from empty value in /import/home/ikt/ftp/ipargazdasagi.hu/www/modules/i18n/i18ntaxonomy/i18ntaxonomy.pages.inc on line 34.
  • warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /import/home/numex/ftp/drupal/drupal-6.38/includes/unicode.inc on line 349.
Az Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. eddig megjelent kiadványai.

Innovációs sikertörténetek

Az "Innováció lépésről-lépésre" anyagunk mellett "Innovációs sikertörténetek" címmel összegyűjtöttünk az ország különböző régióiból, különböző termelési-szolgáltatási ágazatokba tartozó, eltérő nagyságú vállalkozások által végrehajtott olyan sikeres innovációkat, melyek bemutatása pozitív példaként, különböző tanulságok levonásául szolgálhat az érdeklődők számára.

 

Innováció lépésről-lépésre

2009 áprilisában fejeztük be az NKTH támogatásával készült projektünket, melynek tárgya az "innováció népszerűsítéséhez, társadalmasításához" kapcsolódott. Ennek keretében elkészítettük az "Innováció lépésről-lépésre (innováció gyakorlati tudnivalói)" című segédanyagot, mely segítséget nyújthat az innováció lépéseinek tervszerű végiggondolásához, a szükséges és kapcsolódó folyamatok megtervezéséhez, menedzseléséhez.

Híradástechnika

Bevezetés

A kötet bemutatja az ágazat mindazon jellemzőit, amelyekből az abban a szektorban működő vállalkozások láthatják, hogy milyen hazai és nemzetközi gazdálkodási környezetben, piacon kell tevékenykedniük. A részletes elemzések nem elsősorban a makrogazdasági folyamatok bemutatásának, hanem a mikro-gazdasági környezet elemzésének céljával és igényével készülnek. A jelenlegi kiadvány a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megbízásából a Piacgazdaság Alapítvány gondozásában a híradástechnika iparral foglalkozik.

Gyógyszeripar

1. Az ágazat fejlődése, tulajdonosi struktúra

Építőipar, építőanyag-ipar

Bevezetés

Ez a kötet a Piacgazdaság Alapítvány gondozásában az építőiparral és az építőanyag-iparral foglalkozik. Készült a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával.

A tájékoztató kötet célja elsődlegesen az, hogy szektor-, és/vagy szakma-specifikus gyakorlati útmutatást adjon a vállalkozóknak az EU felkészülés érdekében. Előzőek mellett a kiadvány átfogó összefüggéseket tartalmazó, országos szintű adatokat és információkat bemutató piacelemző tájékoztató sorozat szerepét is betölti.

Járműalkatrészgyártás

Magyar Járműalkatrész-gyártók Szövetségének adatai szerint 2002-ben a magyarországi járműiparban mintegy 280-300 cég tevékenykedik és az ágazat mintegy 100 ezer ember számára nyújt megélhetést. A 2 000 milliárd forintos termelési érték 90%-a kerül exportra. Az évi 140 ezer személygépkocsit előállító ágazat fontos szereplői az alkatrész beszállítók, akik mintegy 1 700 milliárd forintos árbevételt termelnek, ebből 85%-ot külpiacokon realizálnak csaknem 80 ezer dolgozó foglalkoztatásával.

Textilruházati ipar

A textil- és ruházati termékek fogyasztása az Európai Unióhoz tartozó és a fejlett országokban növekvő tendenciát mutat, ezen belül az import szerepe előtérbe kerül. Ez a piaci lehetőségeket tekintve, ha kemény versenyben is, de a magyar vállalatok számára is kedvező, a jelenlegi exportértékesítések volumenének folytatására ad lehetőséget.

Információtechnológia és telekommunikáció

A globalizálódó világban, a gyorsuló üzleti életben az informatika használata egyre fontosabb: tárgyalások és szerződések végeredményét befolyásoló tényező lett. Az "új gazdaságot" egyértelműen az információ határozza meg, hiszen a szereplők versenyképessége attól függ, hogy mennyire hatékonyan használják az információkat.

Vállalkozói tájékoztató sorozat

Az Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. a Gazdasági Minisztérium támogatásával a kis- és középvállalkozások részére vállalkozói tájékoztató sorozatot indított útjára.
2002-től a sorozatot a Széchenyi Terv Vállalkozáserősítő Programja keretében támogatta a Gazdasági Minisztérium, majd a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Piacgazdaság Alapítvány gondozásában.
A kis- és középvállalkozások részére indított Vállalkozói Tájékoztató Sorozat célja, hogy a piacra jutásukat, az EU felkészülésüket ezen kiadvány formájában segítse.

Tartalom átvétel

Fejleszti: Numex Informatika Kft.